7/9/18

Αρχαία ελληνική τεχνολογία: Το πρώτο ρομπότ και οπλικά συστήματα - ΒΙΝΤΕΟ

Αρχαία ελληνική τεχνολογία: Το πρώτο ρομπότ και οπλικά συστήματα - ΒΙΝΤΕΟ


Αυτόματες μηχανές που αναπτύχθηκαν κατά την Ελληνιστική περίοδο παίρνουν ζωή 2018 χρόνια μετά

Η έκθεση για την αρχαία ελληνική τεχνολογία που παρουσιάζει το Μουσείο Ηρακλειδών περιλαμβάνει ομοιώματα αρχαίων ελληνικών εφευρέσεων που εντυπωσιάζουν όχι μόνο τους λάτρεις της ιστορίας, αλλά και τους ερευνητές των φυσικών επιστημών.

Τι θα μπορούσε να συνδέει ένα βαδίζον ρομπότ «γεννημένο» στην αρχαιότητα και με αποστολή να σερβίρει κρασί στους συνδαιτυμόνες ενός τραπεζιού, με τη βία που συνεπάγεται ο πόλεμος;

Η απάντηση φαίνεται πως βρίσκεται κρυμμένη ανάμεσα στους περίπλοκους μηχανισμούς της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας η οποία «γέννησε» σπουδαίες πολεμικές μηχανές, εφευρέσεις που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα, αλλά και ένα αρχαίο ρομπότ που μέχρι τώρα δεν είχε δει ποτέ ξανά το ελληνικό κοινό.

Τα δύo αναπαλαιωμένα κτήρια του Μουσείου Ηρακλειδών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας φιλοξενούν τις τελευταίες ημέρες μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση με θέμα την αρχαία ελληνική τεχνολογία. Πρόκειται για την έκθεση Eureka, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Πεκίνο το 2017 με τουλάχιστον 500.000 επισκέπτες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη Βαδίζουσα Θεραπαινίδα που σερβίρει «οίνο κεκαρμένο» τους συνδαιτυμόνες, αυτόματες «θαυματουργές» πόρτες, καθώς και μια σειρά εκθεμάτων της αρχαίας ελληνικής πολεμικής τεχνολογίας.


Η Βαδίζουσα Θεραπαινίδα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και σίγουρα ένα από εντυπωσιακότερα εκθέματα της έκθεσης, ενώ είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό. Πρόκειται για το ρομπότ που χάρη στους σημαντικούς καθηγητές Θεοδόση Τάσιο και Μανόλη Κορέ συνδυάζει τα αρχαία μηχανικά σχέδια των Ήρωνα και Φίλωνα και έχει τη δυνατότητα να κινείται στον χώρο και να γεμίζει τις κούπες των συνδαιτυμόνων ενός τραπεζιού με κρασί και νερό.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Μουσείου Παντελής Μήτσιου που μας ξενάγησε στα εκθέματα εξηγεί ότι το μυστικό της Θεραπαινίδας βρίσκεται στην πλάτη της, όπου υπάρχουν δύο δοχεία με νερό και με κρασί.

Όταν κάποιος βάλει στο χέρι της Θεραπαινίδας ένα άδειο κύπελλο, το βάρος του λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε η Θεραπαινίδα να το γεμίσει μέχρι ένα σημείο με κρασί. Όταν σερβιριστεί η απαιτούμενη ποσότητα κρασιού, τότε η βαλβίδα του κρασιού κλείνει αυτόματα και αρχίζει να ρέει νερό. Με τον ίδιο τρόπο κλείνει και η βαλβίδα του νερού. H κίνηση στον χώρο γίνεται χάρη σε έναν μηχανισμό που χρησιμοποιεί το βάρος οσπρίων.

Οι μηχανισμοί της Θεραπαινίδας βασίζονται στα σχέδια των Ήρωνα (για την κίνηση στον χώρο) και Φίλωνα (για τη χορήγηση κρασιού και νερού). Ωστόσο, χρειάστηκε η επιστημονική δεινότητα των καθηγητών Τάσιου και Κορέ για να μπορέσει η Θεραπαινίδα να αντικρίσει στα μάτια τους κατοίκους της σύγχρονης Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Newsletter